Testování hypotézy racionálního očekávání u českých spotřebitelů v období 2005-2014 - Kolařík, Luboš; Štípek, Vladimír, 1986-; Doležal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá testováním Hypotézy racionálních očekávání R. Lucase u českých spotřebitelů. Hypotéza je teoreticky popsána jak v historickém, tak aplikačním kontextu. Je popsán teoretický vliv hypotézy do krajních směrů daného tématu, důraz je přitom kladen na širší pojetí než jen na racionalitu inflačního očekávání. Samotné praktické testování je provedeno metodou regrese a korelace na datech z dotazníkového šetření ČSÚ sloužících pro tvorbu předstihového konjunkturálního indikátoru. Platnost hypotézy je zkoumána pro pět oborů: racionální očekávání hospodářského růstu, cenového vývoje, finanční situace, nezaměstnanosti a vlastních budoucích úspor. Ordinální proměnné z dotazníku jsou převedeny na číselné kódy a je vyjádřen lineární vztah s ekvivalentní veličinou. Hypotéza byla alespoň částečně potvrzena u všech zkoumaných oborů mimo nezaměstnanost. V časovém vývoji změna v očekávání minimálně středně silně koreluje se skutečností. Existence racionality v očekávání byla úspěšně potvrzena, krajní verze hypotézy byla naopak zamítnuta. Z analýzy vyplynul závěr převládajícího pesimismu ve společnosti, který svou převahu v úzkém vztahu mění podle skutečného vývoje testovaných oborů. Tento způsob testování Hypotézy racionálních očekávání u českých spotřebitelů je první svého druhu, v čemž spočívá největší část přidané hodnoty práce.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses