Průběh exekučního řízení - Jelínková, Petra (2015)
Práce se zabývá velmi aktuálním tématem exekucí, a to od jejich zahájení až po ukončení řízení, přičemž sleduje a rozebírá každou jednotlivou etapu. Rozebírá právní úpravu exekuce, druhy exekuce, specifikuje pojem účastníka řízení a řeší také každou jednotlivou etapu exekučního řízení zvlášť a do detailu. Zabývá se také právy dlužníků a častými problémy spojenými s průběhem exekučního řízení, přičemž ukazuje reálné životní situace z pohledu účastníka řízení, ať už v roli samotného dlužníka, manžela dlužníka či spolubydlícího. Cílem je objasnit základní práva dlužníků v rámci exekučního výkonu a vytyčit hranice jednání exekutorů. Dále si kladu za cíl zhodnotit současný právní stav exekučního řízení podle exekučního řádu se zaměřením zejména na jeho nedostatky a úskalí a také zjistit, zda práva dlužníků jsou dostatečná. Motivací pro zpracování této problematiky pro mě je velká medializace tématu, jeho neznalost občany a také velká finanční negramotnost českého národa, která každý rok přivádí do problémů stále více jedinců a rodin.