RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK A PORODNOST V ČR V LETECH 1993-2012 - Kryštofová, Nela (2013)
Hlavním tématem bakalářské práce je vývoj rodičovského příspěvku a jeho vztahu k počtu narozených dětí na území České republiky od roku 1993. Analýza vývoje rodičovského příspěvku se zabývá právním rámcem a částkou rodičovského příspěvku. Přírůstek či úbytek narozených dětí v závislosti na vývoji rodičovského příspěvku zjistím pomocí dat o porodnosti očištěných od demografického vývoje žen v plodném věku. Srovnáním České republiky v oblasti rodičovského příspěvku a délky rodičovské dovolené s Velkou Británií a Švédskem se setkávám s velkými rozdíly. Proto navrhuji snížení doby mateřské dovolené, ale v návaznosti na lepší institucionální rámec předškolních zařízení a větší loajalitu zaměstnavatelů k matkám nebo otcům na rodičovské dovolené.