Great Society Lyndona Johnsona - cesta k bohatší Americe, nebo ke krachu? - Strejček, Ivo, 1990- (2015)
Programy Velké společnosti (Great Society) prezidenta Lyndona B. Johnsona, realizované v polovině šedesátých let dvacátého století, jsou - stále i po vice než půlstoletí - kontroverzním tématem americké hospodářské politiky s výrazným přesahem do dnešní politické debaty. Práce analyzuje jednotlivá stěžejní opatření Velké společnosti v kontextu zvýšení výdajů na zbrojení kvůli americké účasti ve válce ve Vietnamu. Výsledkem analýzy je přiřknutí významného podíl těchto programů na prohlubování problémů americké ekonomiky a na současné strukturální nerovnováze amerického federálního rozpočtu, avšak propojení s uzavřením "zlatého okna" v roce 1971 je spíše nepřímé. Za hlavní příčiny jednostranného vypovězení brettonwoodské smlouvy pak můžeme označit expanzivní měnovou politiku a snahu administrativy Richarda Nixona dosáhnout plné zaměstnanosti v kombinaci s narůstajícími federálními výdaji.