Great Society Lyndona Johnsona - cesta k bohatší Americe, nebo ke krachu? - Strejček, Ivo, 1990-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Programy Velké společnosti (Great Society) prezidenta Lyndona B. Johnsona, realizované v polovině šedesátých let dvacátého století, jsou - stále i po vice než půlstoletí - kontroverzním tématem americké hospodářské politiky s výrazným přesahem do dnešní politické debaty. Práce analyzuje jednotlivá stěžejní opatření Velké společnosti v kontextu zvýšení výdajů na zbrojení kvůli americké účasti ve válce ve Vietnamu. Výsledkem analýzy je přiřknutí významného podíl těchto programů na prohlubování problémů americké ekonomiky a na současné strukturální nerovnováze amerického federálního rozpočtu, avšak propojení s uzavřením "zlatého okna" v roce 1971 je spíše nepřímé. Za hlavní příčiny jednostranného vypovězení brettonwoodské smlouvy pak můžeme označit expanzivní měnovou politiku a snahu administrativy Richarda Nixona dosáhnout plné zaměstnanosti v kombinaci s narůstajícími federálními výdaji.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses