Dosavadní vývoj a projekce budoucího vývoje školních kontingentů - Chudíčková, Eva Barbora (2015)
Školství představuje věkově specifickou službu a vývoj poptávky po tomto druhu služby je tak do značné míry ovlivněn vývojem demografickým. Cílem této bakalářské práce je analyzovat dosavadní vývoj školních kontingentů a následně prostřednictvím demografické projekce nastínit možný vývoj těchto kontingentů do roku 2100. Školní kontingent představuje všechny osoby ve věku obvyklém pro vzdělávání na určité úrovni vzdělávacího systému České republiky včetně předškolního vzdělávání v mateřských školách a jeslích. Při výpočtu velikosti kontingentu se zohledňuje možnost odkladu školní docházky i přechodu na víceletá gymnázia a konzervatoře. Provádí se porovnání velikosti jednotlivých školních kontingentů se skutečným počtem žáků dané úrovně vzdělávání.