Význam lidských zdrojů v regionálním rozvoji Jihočeského kraje - Jandová, Kristýna (2014)
Diplomová práce se zaměřuje na lidské zdroje, trh práce a regionální rozvoj v Jihočeském kraji. Cílem práce je pomocí vyhodnocení ukazatelů vývoje demografické a ekonomické úrovně, trhu práce a vzdělanostní struktury v Jihočeském kraji v porovnání s ostatními regiony na úrovni NUTS III v České republice a na základě vlastního dotazníkového šetření formulovat doporučení na zaměření regionální politiky v oblasti podpory zaměstnanosti v regionu a rozvoje lidských zdrojů v Jihočeském kraji. Práce se skládá z 5 částí. První část se zaměřuje na teoretické vymezení pojmů lidské zdroje a trh práce. Druhá část definuje regionální rozvoj a regionální politiku se zaměřením na regionální politiku Evropské unie a České republiky. Třetí část se zabývá charakteristikou Jihočeského kraje a deskripcí základních dokumentů regionální politiky v Jihočeském kraji. Ve čtvrté části je zkoumán a vyhodnocován vývoj demografických a ekonomických ukazatelů, trhu práce a vzdělanostní struktury v České republice. Pátá část se zaměřuje na lidské zdroje a trh práce v Jihočeském kraji a jeho porovnání s ostatními regiony na úrovni NUTS III. V této části je provedena analýza demografických a ekonomických ukazatelů, trhu práce a vzdělanostní struktury a vyhodnocení dotazníkového šetření u obyvatel a zaměstnavatelů Jihočeského kraje. V závěru práce jsou formulována doporučení na zaměření regionální politiky v oblasti zaměstnanosti v regionu a rozvoje lidských zdrojů.