Náklady a výnosy regulace hracích automatů pro obce - Kaisner, Jakub; Dušek, Libor; Běláčková, Vendula, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Hazardní hry jsou složité téma nejen kvůli svému závislostnímu charakteru ale i tím, že v sobě spojují poznatky z lékařských, společenských a ekonomických oborů. Současná veřejná diskuze o nové podobě regulace je navíc poznamenaná nepravdivými argumenty a manipulacemi především ze strany občanských aktivistů. V první části se zaměřuji na studii (PCP, 2014): Společenské náklady hazardního hraní v ČR, na jejichž závěrech je nově navržená regulace postavena. Revidoval jsem způsob převodu dat ze zahraničních studií a využité předpoklady a odhalil, že původní výše nákladů byla nadsazena o více než 120 %. Dále jsem analyzoval dopady opatření, které Ministerstvo financí jako hlavní regulátor trhu navrhlo. Změny, které jsou prezentovány jako redukující škody, ve skutečnosti především rozvrací celý loterijní trh, což by mělo negativní dopad na většinu obcí. Ve třetí části zvažuji možná rizika vyplývající z absolutního zákazu hracích automatů, který prosadila řada obcí. Rozbor dat ani terénní výzkum nepotvrdily pozitivní dopady prohibice, které prezentují odpůrci hazardu. V poslední kapitole jsem se netradičně podíval na hazardní hry jako na příležitost a nikoliv hrozbu a vypočítal potenciál, který představují hráči z Německa a Rakouska, kteří v hojných počtech navštěvují kasina na české straně hranice.
Vedoucí práce: Libor Dušek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses