Analýza funkčních dat a modelování specifické míry úmrtnosti a plodnosti - Bezchlebová, Daniela; Bašta, Milan; Dotlačilová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je popsat dva hlavní ukazatele zastupující procesy přirozené měny obyvatelstva, které nejsou zatížené věkovou strukturou -- specifickou míru plodnosti a specifickou míru úmrtnosti a představit analýzu funkčních dat, která se stává stále běžnější v mnoha vědních oborech Analýza je aplikována na demografická data České republiky za posledních více než 60 let. V práci je popsán stručný historický vývoj plodnosti a úmrtnosti, a také vybrané metody analýzy funkčních dat v R programu. Analýza funkčních dat poskytuje širokou škálu grafických nástrojů a dovoluje nám tak odhalit všechny typické a netypické rysy v datech, identifikovat odlehlá pozorování apod.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses