Analýza vývoje konkurenceschopnosti ČR s ohledem na vstup do EU - Klumplerová, Petra; Chmelová, Pavla; Hladík, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tématem bakalářské práce je vymezení pojmu mezinárodní konkurenceschopnosti z makroekonomického i kvalitativního pohledu, a především identifikace jejího vývoje v České republice s ohledem na vstup do Evropské unie. Cílem práce je potvrdit či vyvrátit negativní predikce vývoje konkurenceschopnosti ČR po přijetí evropského práva, a tedy po začlenění do tohoto mezinárodního společenství. Teoretická část je zaměřena na obecnou i širší definici pojmu mezinárodní konkurenceschopnosti a představení problematiky Evropské unie spolu s Maastrichtskými kritérii. Analytická část využívá analýzu vývoje zvolených ukazatelů před a po vstupu ČR do EU a identifikuje pozitivní vliv členství v Evropské unii na její konkurenceschopnost. Závěr práce umožňuje zachytit širší pohled na mezinárodní konkurenceschopnost a dopady členství České republiky v Evropské unii jednak na makroekonomické ukazatele hospodářského vývoje, a rovněž na kvalitu života obyvatel měřenou indexem HDI.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses