Problém pána a správce – aplikace na kvalitu poskytované zdravotní péče v Ústeckém kraji - Hošek, Vlastimil; Chytilová, Helena; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
České zdravotnictví dlouhodobě čelí kritice ohledně financování i poskytované zdravotní péče. Kritika zdravotnictví je v Ústeckém kraji umocněna vnikem Krajské zdravotní a.s., která sdružuje 5 nemocnic v Ústeckém kraji a tyto centrálně řídí. Krajská zdravotní vznikla za účelem zlepšení kvality a zvýšení efektivity poskytované zdravotní péče. V první části práce jsou vymezeny základní pojmy ve zdravotnictví a základní specifika Ústeckého kraje. Dále je v práci zasazeno zdraví do rámce ekonomické teorie, stejně tak sektory zdravotnictví a následně je konfrontována situace v Ústeckém kraji rovněž s ekonomickou teorií. Rovněž se práce věnuje společenskému a politickému vnímání zdravotnictví. V druhé části práce měří kvalitu poskytované zdravotní péče v Ústeckém kraji pomocí počtu zdravotních výkonů jednotlivých nemocnic a jejich spádových oblastí s přihlédnutím k tomu, zda je nemocnice samosprávná, nebo zda spadá pod sdružení Krajské zdravotní a.s. V této práci jsou pak konfrontovány tyto dva typy nemocnic. Zvolená hypotéza byla formulována takto: "Nemocnice spadající pod Krajskou zdravotní a.s. poskytují méně kvalitní zdravotní péči". Hypotéza byla v této práci potvrzena, ale zároveň byly modelu vytknuty slabiny a v návaznosti na to byla specifikována možná vylepšení výzkumu, prostor pro navázání podobných prací a doporučení, která by mohla vést k vylepšení poskytované zdravotní péče v Ústeckém kraji.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses