Je bankovní unie vhodná odpověď na recentní hospodářskou krizi? - Pekárek, Štěpán; Vondráček, Jan; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Jako reakce na finanční krizi 2007-2009 byl v Evropské unii představen koncept bankovní unie, který by měl předejít podobné destabilizaci finančních trhů a přizpůsobit dohledové a regulatorní mechanismy realitě evropského bankovního sektoru. Cílem práce bylo posoudit, zda koncept bankovní unie je vhodnou reakcí na současný stav finančního sektoru. Práce se zabývá historickým diskurzem bankovní regulace se zaměřením na institucionální rámec a požadavky činnosti bankovních institucí. Představuje jednotlivé pilíře konceptu bankovní unie -- Jednotný mechanismus dohledu, Jednotný mechanismus pro řešení problémů bank a Jednotná pravidla. Pomocí komparativní analýzy vybraných ukazatelů jednotlivé bankovních sektorů eurozóny dokazuje jejich značnou nesourodost. Na základě zjištěné heterogenity bankovních sektorů a institucionálních nedostatků konceptu bankovní unie tato práce dospěla k závěru, že působení jednotného dohledu a regulace může vést k adverzním následkům, jak pro jednotlivé bankovní trhy, tak pro ekonomiky členských států a proto ji nepovažuje za vhodné reakci na aktuální vývoj finančních trhů.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses