Dostupnost sociálních služeb v Ústeckém kraji případová studie Šluknovsko - Feninová, Ivana (2014)
Cílem diplomové práce je zmapovat a zhodnotit dostupnost sociálních služeb v Ústeckém kraji. Zvláštní pozornost je věnována Šluknovsku -- regionu, který je označován jako severočeský konec světa a který se potýká se sociálními a etnickými problémy. Teoretická část práce představuje sociální služby jako součást sociální politiky, věnuje se jejich současnému významu a pojetí a potvrzuje jejich vliv na kvalitu života. Uvádí také typologii sociálních služeb se zaměřením na dvě vybrané cílové skupiny -- seniory a etnické menšiny. Následně představuje legislativní zakotvení sociálních služeb v České republice a v neposlední řadě seznamuje s klíčovým procesem komunitního plánování. Praktická část práce na základě veřejně dostupných dat a informací z rozhovorů analyzuje dostupnost jednotlivých druhů sociálních služeb v Ústeckém kraji a podrobněji mapuje poskytované sociální služby na Šluknovsku dle cílových skupin, které vymezil komunitní plán. S ohledem na specifika Šluknovského výběžku dochází práce k závěru, že jsou sociální služby poskytovány v odpovídající struktuře, ale většina z nich je situována v centrální části Šluknovska, což zhoršuje jejich dostupnost obyvatelům v okrajových částech regionu.