Občané České republiky a Francie - jejich sociální zabezpečení - Machačková, Denisa (2015)
Bakalářská práce se zabývá sociálním zabezpečením v České republice a Francii se zaměřením na nemocenské pojištění. Cílem této práce je popsání obou systémů a nalezení francouzských prvků, které by mohly být uplatněny v českém systému nemocenského pojištění. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola definuje pojem sociální zabezpečení a popisuje jeho historický vývoj, členění, cíle a prameny v obou zemích. Druhá kapitola je zaměřena na nemocenském pojištění, včetně výpočtu dávek a financování nemocenského pojištění. V následující kapitole je popsáno zdravotní pojištění Francie. Poslední kapitola se věnuje komparaci nemocenského pojištění České republiky a Francie.