Právní aspekty korupce policie a soudů v ČR - Štěrba, Ondřej (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá právními aspekty korupce policie a soudů v České republice. V teoretické části je popsán historický vývoj korupce a jak se její vnímání měnilo s vývojem společnosti, dále definice korupce a z jakých trestných činů vychází. Do těchto činů je zařazeno především uplácení, podplacení a zneužití pravomocí úřední osoby. V další části je představeno fungování a struktura státních protikorupčních institucí, a to policie, soudů a státního zastupitelství, do nestátních neziskových organizací je zařazen Nadační fond proti korupci (NFPK), fungující od roku 2011. Mezi mezinárodní protikorupční instituce je zařazen Evropský úřad proti podvodům (OLAF), Evropští partneři proti korupci (EPAC) a Skupina státu proti korupci (GRECO). Praktická část práce je zaměřena na analýzu dat z Indexu vnímání korupce a poté na analýzu soudních rozhodnutí vydaných Nejvyšším soudem. Data obsažená v Indexu nám ukazují vývoj korupce v České republice a ostatních státech za posledních 20 let, což nám umožňuje vytvořit si přehled o korupční situaci v daných státech. Druhá polovina této části zpracovává rozhodnutí Nejvyššího soudu vydané v korupčních trestných činech, analýza je zaměřena především na počet odmítnutých či přijatých dovolání a také v kolika případech se v pozici obviněného objevují policisté či soudci. Závěr práce obsahuje shrnutí práce a získaných poznatků.