Prohlubování politicko-ekonomické globalizace na příkladu ekonomických krizí - Žáková, Gabriela (2015)
Tato práce se zabývá politicko-ekonomickou globalizací z pohledu mezinárodní politické ekonomie. První kapitola představuje teoretický rámec a zaměřuje se zejména na teoretické přístupy ke globalizaci, na roli národního státu v globálním prostředí a na globální governanci. Druhá kapitola již podrobně analyzuje stav politicko-ekonomické globalizace během Velké hospodářské krize a ekonomické krize začátku 21. století, kdy sleduje vývoj jednotlivých ekonomických a politických aspektů. V závěru druhé kapitoly jsou tyto krize komparovány a je zformulována odpověď na výzkumnou otázku, a to zda a v jaké míře došlo k vývoji procesu ekonomicko-politické globalizace od Velké hospodářské krize do současnosti.