České zdravotnictví v problémech a řešeních - Červenková, Linda; Krebs, Vojtěch, 1950-; Prachař, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato diplomová práce se zabývá nejzávažnějšími problémy a faktory, které ovlivňují systém zdravotnictví v České republice. V poslední době dochází k nárůstu finančních výdajů na zdravotní péči zejména v důsledku stárnutí obyvatelstva. Dalším problémem je neefektivnost využití těchto financí. Cílem práce je analýza těchto závažných problémů a faktorů ovlivňujících české zdravotnictví. V teoretické části jsou charakterizovány základní pojmy související se zdravotnickými systémy, typologie těchto systémů, zdravotnictví jako ekonomický statek a zásahy státu do systému vyplývající ze specifických vlastností tohoto trhu. Dále je v této části nastíněn historický vývoj systému. Praktická část analyzuje nejzávažnější problémy a faktory, které ovlivňují zdravotnictví České republiky, financování systému a jeho komparace se systémy v Nizozemsku a USA. Také jsou zde navržena doporučení, která by mohla přispět ke zlepšení nastalé situace.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses