Ťažba z bridlicových ložísk v USA od 70. rokov 20. storočia k prelomu milénií cesta k energetickej nezávislosti? - Záhradníková, Lea (2015)
Diplomová práca hodnotí vplyv tzv. bridlicového zázraku pozorovaného v Spojených štátoch od prvej dekády nového milénia na energetickú nezávislosť, ktorá je jednou z priorít americkej politiky už od ropných šokov zo 70. rokov minulého storočia. Vládou podporený technologický vývoj a inovácie umožňujúce komerčnú ťažbu z bridlicových ložísk spustili nepredvídaný a svojím spôsobom jedinečný boom, ktorý výrazne posilnil americkú ekonomiku. Práca skúma dopad ropných kríz na energetickú politiku Spojených štátov, vývoj v oblasti ťažby nekonvenčných zdrojov energie a rolu federálnych inštitúcií v ňom. Energetická nezávislosť je analyzovaná z pohľadu troch základných pilierov (znižovanie množstva dovážanej ropy, znižovanie energetickej náročnosti hospodárstva a zvyšovanie energetickej sebestačnosti), pričom všetky zostavené modely, prehľady a výpočty sledujú obdobie 1973-2013. V prospech dosiahnuteľnej energetickej nezávislosti najpresvedčivejšie hovoria predovšetkým dva indikátory -- rastúca miera energetickej sebestačnosti a znižujúca sa energetická náročnosť ekonomiky. Deficitná energetická bilancia však v súčasnosti naznačuje opak. V prípade, že rozdiel produkcie a spotreby energie bude musieť byť aj naďalej vyrovnávaný importmi ropy zo zahraničia, ktoré sa od 90. rokov až dodnes pohybujú v historicky najvyšších hodnotách, potom je úplná energetická nezávislosť rovnako ako bezpečnosť len ilúziou.