European private company - Bednářová, Tereza; Moravec, Tomáš, 1983-; Valenta, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tématem této bakalářské práce je návrh nařízení nové právní formy na úrovni Evropské unie nazvané Evropská soukromá společnost (Societas privata Europaea- SPE). Bakalářská práce se zabývá základními rysy nově vznikající společnosti, motivy, které vedly k jejímu vytvoření a jejími úpravami, provedenými jako reakce na její nejproblematičtější části. Dále určením silných a slabých stránek statutu evropské soukromé společnosti a posouzením jejího možného přínosu pro EU. Z práce vyplývá, že se iniciativa vytvořit jednotný status společností s ručeným omezeným na úrovni EU datuje již do roku 2002, kdy na ni poukázal Evropský hospodářský a sociální výbor. Na to vzápětí navázali iniciativy z řad, právních expertů, výboru pro právní záležitosti, Evropské komise a dalších, které na základě provedených výzkumů, veřejných slyšení a anket potvrdily, že je na evropském trhu pro tuto formu společnosti místo. Bude se jednat o společnost s ručením omezeným, vykazující určitý přeshraniční prvek. Základní kapitál společnosti bude ve výši 1 Euro a společnost bude mít možnost měnit své sídlo v rámci členských států, což bude zjednodušovat její přeshraniční operace a umožňovat zakládání například dceřiných společností. Práce posoudila kladné i záporné aspekty statutu evropské soukromé společnosti a jejím závěrem je, že bude statut SPE pro EU znamenat přínos v podobě zlepšení podnikatelského prostředí na evropském trhu, větší obchodní provázanosti mezi jednotlivými členskými zeměmi, usnadnění přeshraničních operací malých a středních a podniků a tím jejich rozvoji a zvýšení prestiže malých a středních podniků pro zahraniční investory.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses