Odměňování zaměstnanců v organizaci - Roubíčková, Michaela; Stříteský, Marek; Németová, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení systému odměňování v konkrétní společnosti. Teoretická část se věnuje systému odměňování, celkové odměně a mzdovému systému. V praktické části je provedena analýza současného stavu společně také s dotazníkovým šetřením zaměřeným na spokojenost zaměstnanců s odměňováním. Pomocí zjištěných výsledků byly nalezeny silné a slabé stránky systému. Bylo zjištěno, že společnost vhodně odměňuje konceptem celkové odměny a systém je jasně a přehledně stanovený, přesto však obsahuje určité nedostatky, které se odráží na nespokojenosti zaměstnanců a na jejich nedostatečné motivaci. Aby došlo ke zlepšení současného stavu, je třeba tyto nedostatky eliminovat zavedením formulovaných optimalizačních návrhů.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses