Organizační problémy při zakládání a rušení společnosti ve vybraných zemích - Vasková, Klára (2015)
Tato práce se zabývá problematikou založení a zrušení obchodní korporace (podniku) v České republice a ve Spojeném Království. Cílem práce je porovnat a zhodnotit složitost, časovou a nákladovou náročnost právě založení a zrušení české společnosti s ručením omezeným a jeho britského ekvivalentu -- private limited company. V první části jsou pomocí českých a britských zákonů vymezeny teoretická východiska popisující dostupné právní formy podnikání v daných zemích včetně zmínění českého a britské obchodního rejstříku. Navazuje praktická část, kde jsou východiska použita k určení skutečných procesů, které jsou potřeba. Poznatky, které byly zjištěny v praktické části, jsou zhodnoceny v závěru, který ukázal, že Spojené Království je zemí, ve které je vhodnější si založit a zrušit společnost s omezeným ručením.