Nový normál v bankovnictví - Šelepa, Ladislav (2015)
Předmětem bakalářské práce je vymezení pojmu Nový Normál a pojednání o jeho vlivu a důsledcích na bankovní sektor a instituce. Pojmem Nový Normál se rozumí pokročilá fáze technologické revoluce v informačních technologiích, která se již tolik nezaměřuje na pevnou stránku revoluce jako je hardware, ale spíše se soustřeďuje na práci s informacemi a na jejich využití k efektivnímu a inovačnímu řízení finančních institucí. Banky se vstupem do Nového Normálu musejí vypořádat s mnohými nemalými výzvami, aby udrželi svoji ziskovost a krok s rozrůstající se konkurencí převážně z řad nebankovních institucí. Autor bakalářské práce se po vymezení základních pojmů a vysvětlení všeobecných souvislostí bude zabývat praktickou aplikací pravidel Nového Normálu na současný vývoj bankovnictví a na kauze České pošty s.p. procházející těžkým obdobím klesajících objemů tržeb a zisků. Autor bude porovnávat zahraniční modely z Německa, Francie a Itálie, kde již k přeměně národní pošty došlo a podařilo se jim aplikovat pravidla Nového Normálu. Výsledkem bakalářské práce je výběr nejvhodnějšího modelu pro český trh.