Produktivita - Schwarz, Jakub (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá komplexním pohledem na produktivitu ve výrobních závodech a její analýzou v konkrétní společnosti -- Vlnap, a. s. Teoretická část práce si klade za cíl seznámit čtenáře s pojmem produktivita, jeho významem, jeho členěním dle různých hledisek, produktivitami parciálními a aparátem pro analýzu produktivity a jejího vlivu jako faktoru tvorby hodnoty. Nechybí ani představení možností zvyšování produktivity a přístupů k jejímu řízení. Stati o produktivitě předchází úvod do podnikového hospodářství, provozního managementu (se zvláštním zaměřením na výrobní proces), lean managementu a obecných ukazatelů efektivnosti organizace, které tvoří rámec pro následující samotné pojednání o produktivitě. Poznatky z teorie jsou poté v praktické části aplikovány při analýze produktivity textilní společnosti Vlnap, a. s. za roky 2011, 2012, 2013 a 2014. Pozornost je věnována především celkové produktivitě, jejímu vlivu na ekonomickou přidanou hodnotu, jejímu vývoji, kvantifikaci parciálních produktivit a interpretaci zjištěných výsledků.