Komparace rodinné politiky Německa a České republiky - Mottlová, Nikola (2014)
Bakalářská práce se zabývá komparací rodinné politiky České republiky a Německa. Aktuálnost tématu rodinné politiky je zapříčiněna především klesající porodností napříč celou Evropou. Německo je představitelem země s vysokou výkonností ekonomiky a zároveň se značně propracovanou rodinnou politikou. Česká republika je země s relativně nedávnou komunistickou minulostí, s níž se ještě dnes vyrovnává a svou rodinnou politiku stále utváří. Bakalářská práce hodnotí demografický vývoj obou zemí a srovnává rodinnou politiku z pohledu přímých a nepřímých finančních nástrojů, daňového zatížení, institucionálního zajištění pro předškolní děti a slaďování práce s rodinou. V závěru práce jsou popisovány doporučení pro Českou republiku.