Řád libertariánské společnosti - Chudoba, Matěj (2015)
Práce diskutuje možnost fungování společnosti na ryze tržních a svobodných principech, tedy bez existence státní hegemonie. V úvodu je zdůrazněno, že pravidla společenského řádu nemusí být nutně produktem zákonodárství, společnost bez existence státu tak neznamená neexistenci pravidel a chaos. Dále jsou vysvětleny základní principy libertariánské etiky -- vlastnictví sama sebe, princip prvotního přivlastnění a princip neagrese. Z těchto principů pak logicky vyplývá, že stát není slučitelnou institucí s přirozenými právy člověka na vlastnictví. V poslední části práce diskutuje možnost soukromého poskytování služeb, které dnes administruje stát. Tyto služby jako obrana, zdravotnictví či školství se v mnohém neliší od ostatních služeb, které jsou trhem efektivně poskytovány.