Řád libertariánské společnosti - Chudoba, Matěj; Pavlík, Ján, 1956-; Vlček, Miroslav, 1963-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce diskutuje možnost fungování společnosti na ryze tržních a svobodných principech, tedy bez existence státní hegemonie. V úvodu je zdůrazněno, že pravidla společenského řádu nemusí být nutně produktem zákonodárství, společnost bez existence státu tak neznamená neexistenci pravidel a chaos. Dále jsou vysvětleny základní principy libertariánské etiky -- vlastnictví sama sebe, princip prvotního přivlastnění a princip neagrese. Z těchto principů pak logicky vyplývá, že stát není slučitelnou institucí s přirozenými právy člověka na vlastnictví. V poslední části práce diskutuje možnost soukromého poskytování služeb, které dnes administruje stát. Tyto služby jako obrana, zdravotnictví či školství se v mnohém neliší od ostatních služeb, které jsou trhem efektivně poskytovány.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses