Diversity management - Kupková, Barbora (2015)
Tato bakalářská práce zkoumá rozsah integrace politiky diversity managementu v prostředí vybraných společností v České republice a uplatňování jejích metod v průběhu přijímání nových zaměstnanců. Práce má za cíl zmapovat, jakou roli v této oblasti hraje v jednotlivých společnostech personální útvar a také zda se dané organizace zabývají sledováním výsledků, které tento moderní přístup přináší. Prostřednictvím osobních rozhovorů s personalisty společností byly zjištěny jejich postoje a přístupy k řízení diverzity, nástroje, které za tímto účelem používají a také konkrétní výhody, které diversity management firmám přináší. Na základě analýzy těchto rozhovorů byl zhodnocen rozsah, v jakém se dané společnosti diversity managementem zabývají a bylo formulováno doporučení pro jeho efektivnější využívání v budoucnosti. V závěru bylo zjištěno, že žádná z analyzovaných společností se diversity managementem nezabývá v plném rozsahu a nevyužívá tak jeho veškerých přínosů. Tato práce tedy díky formulovaným doporučením významným způsobem přispívá k rozvoji tohoto nového teoretického směru v praxi.