Kvalita vzdělávání a analýza výsledků šetření PISA 2012 v České republice s důrazem na mezikrajské rozdíly - Bednářová, Tereza; Kouřilová, Jana, 1960-; Pělucha, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá kvalitou vzdělávání a možnostmi jejího měření, konkrétně pak testováním Programme for International Student Assessment. Cílem práce je zjistit, zda existují významné rozdíly mezi kraji České republiky a odhalit případné možné faktory ovlivňující příčiny těchto rozdílů. Vzdělání je obecně považováno za faktor regionálního rozvoje a prostředek, jak zlepšit ekonomickou a sociální situaci regionu. Teoretická část mapuje definice základních pojmů, roli vzdělání v teoriích regionálního rozvoje, problematiku měření kvality vzdělávání a okolnosti testování PISA. Praktická část již konkrétně představuje vzdělávací systém na úrovni celé republiky i roli krajů jako samosprávných celků. Hlavní pozornost je zaměřena na výsledky testování PISA. Ty poslední z roku 2012 jsou na krajské úrovni podrobeny bližší analýze.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses