Důsledky stárnutí obyvatelstva v oblasti financování zdravotní péče - Schejbal, Radek (2015)
Demografické stárnutí je jev, kterým dříve či později prochází každá populace. V České republice tento proces intenzivně probíhá od konce minulého století a bude probíhat i ve stávajícím století. Práce odhaluje možné důsledky tohoto vývoje pro systém poskytování zdravotní péče. Existuje zde předpoklad, že změny demografické struktury populace České republiky budou mít značný vliv na příjmovou i výdajovou stránku systému všeobecného zdravotního pojištění. Při těchto změnách by za současného nastavení nebyl tento systém finančně udržitelný. V práci je na základě dat Českého statistického úřadu charakterizován průběh stárnutí populace České republiky za poslední období a odhad vývoje do konce 21. století. Dále je popisováno fungování zdravotnických systémů, teorie v oblasti přístupu ke zdraví a krátce se analyzuje zdravotní stav populace. Simulace vývoje finanční stránky systému všeobecného zdravotního pojištění, vytvořená pomocí veřejně přístupných dat organizací ÚZIS a ČSÚ, predikuje při současném nastavení budoucí finanční potíže. Na závěr jsou uvedeny možné preventivní kroky, které by předešly problémům s financováním tohoto systému.