Hlavní trendy vnitřní migrace v ČR - Sedliská, Kristýna (2015)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat hlavní trendy vnitřní migrace v České republice v letech 2003--2013. Tyto trendy jsou zkoumány mezi kraji České republiky a z hlediska Středočeského kraje v rámci jeho okresů. Práce je rozdělena na část teoretickou a část analytickou. Kdy v první části jsou vysvětleny nejdůležitější a základní pojmy týkající se migrace. V další části jsou tyto ukazatelé charakterizovány a vysvětleny. Dále jsou zde rozebrány a analyzovány důvody, díky kterým dochází k migraci. Zvláštní pozornost je věnována ekonomických důvodům, které v současné době ovlivňují migraci. V neposlední řadě je zde analyzována migrace dle 5 kategorií (rodinného stavu, nejvyššího dosaženého vzdělání, měsíce přestěhování, důvodu přestěhování, velikostní skupiny obce).