Makroekonomická analýza vývoje Slovinska od roku 1995 do současnosti se zvláštním zřetelem na vývoj bankovnictví - Košina, František (2015)
Cílem práce je analyzovat makroekonomický vývoj Slovinska v posledních 20 letech. Zvláštní pozornost je věnována vývoji bankovního sektoru a vývoji jeho vlastnické struktury. V teoretické části jsou řešeny základní koncepce národního hospodářství, charakteristika hlavních makroekonomických agregátů a bankovního systému. Tato teoretická východiska poskytují informační základnu pro praktickou část, ve které je zpracována makroekonomická analýza Slovinska od roku 1995 do současnosti. Bankovní sektor je řešen nejprve z pohledu právního rámce a institucionálního zajištění. Následuje analýza vlastního vývoje slovinského bankovnictví, ze které vyplývá, že slovinská krize byla zakořeněna právě v bankovním sektoru, který se z převážné části nachází ve státním vlastnictví. Hlavním východiskem z této situace je privatizace velkých státních bank a restriktivní opatření veřejných financí.