Analýza dárcovství - Wiesnerová, Jana (2015)
Práce analyzuje pomocí probit modelů vlivy jednotlivých faktorů na pravděpodobnost přispění na charitativní účely, přičemž hodnotí pouze finanční dary. Použitá data byla čerpána z databáze MML-TGI vzniklé na základě projektu společnosti MEDIAN s. r. o. a jsou za rok 2012. V práci jsou sestaveny dva modely s využitím různých vysvětlujících proměnných. Oba modely potvrzují hypotézu práce, že vyšší pravděpodobnost participace na dárcovství je u žen. V prvním modelu se podařil prokázat vliv věku a dosaženého vzdělání na pravděpodobnost věnovaní finančního daru charitám. Nejvyšší nárůst pravděpodobnosti byl zaznamenán u věkové kategorie 40 až 45 let a u vysokoškolských absolventů. Ve druhém modelu se testovala dále závislost dárcovství na politické orientaci, čistém měsíčním příjmu a rodinném stavu. Bylo dokázáno, že nejvyšší pravděpodobnost můžeme čekat u vdaných žen a ženatých mužů, stejně jako u lidí pravicově orientovaných a osob s příjmem v rozmezí 15.001 Kč až 30.000 Kč měsíčně.