Analýza vývoje lotyšského národního hospodářství v období 1993 – 2013 se zvláštním zřetelem na období světové krize po roce 2008 - Jiráček, Jakub (2015)
Cílem diplomové práce je analyzovat vývoj lotyšského národního hospodářství v období 1993 -- 2013, a to z pohledu vývoje právního prostředí, institucionálního zajištění a vývoje makroekonomických ukazatelů. Zvláštní zřetel je věnován identifikaci důsledků světové krize na lotyšské národní hospodářství. Teoretická část obsahuje kapitoly, které se věnují teorii národního hospodářství, státnímu rozpočtu, dvouúrovňovému bankovnictví, vymezení sledovaných makroekonomických ukazatelů, vysvětlení světové krize 2008 a teorii měnové unie. V lotyšském případě byla vyvrácena teorie o acykličnosti výdajů vládních institucí na konečnou spotřebu. Praktická část je uvedena obecnou charakteristikou Lotyšska. Obsahem následujících kapitol je vývoj právního prostředí, institucionálního zajištění a vývoj základních národohospodářských makroekonomických ukazatelů. Ze závěrečné syntézy je dobře zřejmý hospodářský cyklus 2004 -- 2013 zapříčiněný úvěrovou expanzí bankovního sektoru a vládním selháním. Z výzkumu vyplývá, že fiskální politika vnitřní devalvace provedená v 2009 a 2010 pozitivně ovlivnila vývoj lotyšského národního hospodářství v letech následujících. Konkrétním negativem je jednorázový růst vládního zadlužení.