Ekonometrická analýza ceny ropy - Novotný, Lukáš; Formánek, Tomáš; Čížek, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce je zaměřená na ekonometrickou analýzu ceny ropy WTI. Cílem práce je nalézt vlivy působící na cenu ropy. Pomocí ekonometrických metod jsou tyto vlivy zkoumány a po zvolení vhodných proměnných jsou sestaveny modely vysvětlující vývoj ceny ropy WTI. Při sestavování modelů jsou použity ekonometrické postupy ke korekci získaných modelů. Práce je rozdělena do 3 hlavních kapitol, přičemž první dvě jsou teoretické a poslední je praktická. V teoretické části jsou shrnuty fakta o ropě, těžbě, zpracování, trhu a blíže popsány vybrané ekonometrické metody. V praktické části jsou sestaveny modely a komentovány výsledky. Výsledné modely ukazují slabší vliv tradičně očekávaných determinantů jako nabídka a poptávka po ropě a naopak větší působení jiných faktorů jako je světová finanční krize či stav zásob ropy. Dochází tak k potvrzení některých tezí z použité literatury. Zároveň práce ukazuje složitost tvorby ceny ropy.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses