Komparace procesu transformace v Československu a v Polsku - Burián, Jan (2015)
Práce popisuje makroekonomický vývoj následující ekonomickou transformaci dvou středoevropských států, České republiky a Polské republiky, po svržení komunistických vlád v roce 1989 a opuštění centrálně plánovaného hospodářství. Práce postupně analyzuje počáteční transformační plány a provedení privatizace. Dále analyzuje a porovnává vývoje měnové politiky, hrubého domácího produktu a nezaměstnanosti obou srovnávaných států. Na základě zjištěných informací dospívá k názoru, že nelze prohlásit, že by Polsko prošlo transformací úspěšněji než Česká republika. Poslední část práce se věnuje procesům spojeným s včleňováním se do Evropské unie, které oba státy podstoupily mezi roky 1991 a 2004.