Srovnání klasického a bayesovského přístupu ke statistice - Hakala, Michal (2015)
Bakalářská práce se zabývá úvodem do statistiky v bayesovském pojetí a srovnáním se statistikou v klasickém četnostním pojetí. Bayesovská statistika je moderní větev statistiky, která nabízí ucelenou teoretickou alternativu ke klasickému pojetí. Nabízí východisko z mnoha situací, při kterých si klasická statistika neví rady. Kromě rozdílů v definicích a pojetí pojmů je v práci také důkladně rozvedeno kvalitativní srovnání obou přístupů. Jde především o srovnání kvality bodových odhadů, přesnosti intervalových odhadů, testování statistických hypotéz a rychlosti konvergence odhadů. Práce přináší stručné shrnutí teorie a přispívá mnoha příklady a argumenty do diskuse mezi zastánci bayesovského a klasického pojetí statistiky.