Reálná a cenová konvergence České republiky a nových členských států Evropské unie - Nováková, Veronika; Potužák, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá konvergencí evropských států, zjišťuje vliv vstupu nových států do Evropské unie v roce 2014 na průběh konvergence. Analyzována je reálná i cenová konvergence pomocí konceptů beta konvergence a sigma konvergence. Testován je také Balassa Samuelsonův efekt, který je východiskem pro cenovou konvergenci a zároveň udává vztah mezi reálnými a cenovými veličinami. Cenová a reálná konvergence byla potvrzena pro celé sledované období od roku 1995 do roku 2013. Rok 2004, ve kterém došlo k posílení integračního vztahu mezi evropskými státy, byl pro reálnou konvergenci významný a urychlil ji. Pro cenovou konvergenci nebyl rok 2004 potvrzen jako zlomový. Přes podobný průběh konvergencí, byla cenová konvergence více ovlivněna krizí v roce 2008, od tohoto roku je patrná cenová divergence. Přítomnost Balassa Samuelsonova efektu byla potvrzena. Přes komplikace měření intenzity efektu, dělením sektorů na obchodovatelné a neobchodovatelné, jsou odpovídající hodnoty reálné.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses