Srovnání klasického a bayesovského přístupu k pravděpodobnosti - Dupal, Pavel; Karel, Tomáš; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je provést základní srovnání mezi klasickým (četnostním) a bayesovským přístupem ke statistice, jak na historické, tak na vědecké úrovni. Historie statistiky je stručně prozkoumána počínaje 17. stoletím až do současných let. Jsou zmíněny klíčové osobnosti a objevy, stejně jako příležitosti, při kterých se četnostní a bayesovský přístup střetly nebo byly vzájemně ovlivněny. Přiblíženy jsou různé interpretace pravděpodobnosti a bayesovský přístup je uveden skrze Bayesův vzorec. Poté jsou popsány a srovnány způsoby klasické a bayesovské statistické indukce pro bodový odhad, intervalový odhad a testování hypotéz. Každý ze způsobů je dále ilustrován příkladem a výsledky jsou zhodnoceny pomocí vybraných kritérií.
Vedoucí práce: Tomáš Karel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses