Analýza faktorů způsobujících obezitu populace - Uhrová, Veronika; Špeciánová, Jitka; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá obezitou dospělých osob a především faktory, které ji ovlivňují. Použitá panelová makrodata se týkají 52 zemí, pozorovaných v letech 2005-2009. Pro účely analýzy byly země rozděleny do dvou příjmových skupin dle klasifikace World Bank. V průběhu analýzy bylo zjištěno, že spotřeba cukru, masa, alkoholu a zeleniny zvyšuje obezitu. Procento urbanizace, HDP per capita, průměrná roční mzda, výdaje na zdraví, počet prodaných nebo registrovaných osobních automobilů a procento žen na pracovním trhu obezitu snižují. Spotřeba ovoce ve vysoko-příjmových zemích zvyšuje obezitu na rozdíl od středně-příjmových zemí, ve kterých obezitu snižuje. Vzdělání snižuje obezitu ve vysoko-příjmových zemích a ve středně-příjmových zemích ji zvyšuje. Nebylo nalezeno mnoho zásadních rozdílů mezi vysoko- a středně-příjmovými zeměmi v oblasti obezity, až na efekt vzdělání, který by vlády středně-příjmových zemí, prostřednictvím vyšší informovanosti obyvatel, mohly využít ke snížení obezity obyvatelstva.
Vedoucí práce: Jitka Melzochová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses