Mají kuřáci nižší mzdy? - Nguyen, Nhat Linh; Brožová, Dagmar, 1958-; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce se zabývá vztahem mezi kouřením cigaret a mzdou. Některá studia našla statisticky významnou mzdovou penalizaci za kouření cigaret, která se pohybovala zhruba od 3 do 10 %. V této práci zkoumám tento vztah na datovém vzorku amerického obyvatelstva z roku 2011. Zdrojem těchto průřezových dat je instituce PSID (The Panel Study of Income Dynamics), která se zabývá sběrem dat od roku 1968. Odhad velikosti mzdové penalty z kouření cigaret je v této práci zhruba 6 až 10 %. Tato mzdová penalta byla statisticky významná ve 3 různě specifikovaných modelech. Vysvětlení této penalty může vycházet například z dopadů cigaret na zdraví a následnou produktivitu v práci nebo rozdílnost ve vzdělání mezi kuřáky a nekuřáky (a bývalými kuřáky). Možným zdrojem mzdové penalty může být ale i diskriminace kuřáků na trhu práce
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses