Ovlivňuje cena ropy míru inflace? - Novotný, Lukáš (2015)
Cílem práce je zjištění závislosti mezi vývojem ceny ropy a inflací ve Spojených státech amerických, Spolkové republice Německo a Japonsku. Teoretická část se věnuje předchozímu průzkumu, vývoji cen ropy a analýze cen ropy. Výzkum je proveden za pomocí regresní a korelační analýzy na třech obdobích v letech 1970-1983, 1984-1999, 2000-2014 na bázi čtvrtletních dat. Na základě vývoje vybraných makroekonomických proměnných je zkoumána platnost hypotézy, že existuje mírná pozitivní korelace mezi cenou ropy a inflací. Výše této korelace by měla být nejsilnější do 80. let minulého století, následně mělo dojít k její minimalizaci a to až do přelomu tisíciletí, kdy měla znovu posílit. Výsledky práce verifikují hypotézu o mírné korelaci mezi cenou ropy a inflací. Ovšem předpokládaný vývoj se nepotvrdil ani pro jednu z vybraných zemí.