Ovlivňuje cena ropy míru inflace? - Novotný, Lukáš; Chytil, Zdeněk, 1949-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem práce je zjištění závislosti mezi vývojem ceny ropy a inflací ve Spojených státech amerických, Spolkové republice Německo a Japonsku. Teoretická část se věnuje předchozímu průzkumu, vývoji cen ropy a analýze cen ropy. Výzkum je proveden za pomocí regresní a korelační analýzy na třech obdobích v letech 1970-1983, 1984-1999, 2000-2014 na bázi čtvrtletních dat. Na základě vývoje vybraných makroekonomických proměnných je zkoumána platnost hypotézy, že existuje mírná pozitivní korelace mezi cenou ropy a inflací. Výše této korelace by měla být nejsilnější do 80. let minulého století, následně mělo dojít k její minimalizaci a to až do přelomu tisíciletí, kdy měla znovu posílit. Výsledky práce verifikují hypotézu o mírné korelaci mezi cenou ropy a inflací. Ovšem předpokládaný vývoj se nepotvrdil ani pro jednu z vybraných zemí.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses