Demografická struktura obyvatelstva v Moravskoslezském kraji v letech 2004-2013 v kontextu nezaměstnanosti - Tyleček, Michal (2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou demografického vývoje a trhu práce Moravskoslezského kraje v letech 2004-2013 v kontextu nezaměstnanosti. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na vazbu demografického vývoje a nezaměstnanosti Moravskoslezského kraje, a to za pomoci zpracování analýzy demografického vývoje a trhu práce. Teoretická část se věnuje definování jednotlivých pojmů a ukazatelů použitých v rámci analýzy. Zároveň se zabývá teoretickou problematikou nezaměstnanosti. Praktickou část tvoří obecná charakteristika kraje, analýza trhu práce a demografická analýza Moravskoslezského kraje ve sledovaném období 2004-2013. Na základě výsledků analýz lze říci, že trh práce v kraji ovlivňuje zejména záporné migrační saldo, dlouhodobě stárnoucí obyvatelstvo a klesající počet obyvatel.