Jak ovlivní dostavba pražského metra ceny přilehlých nemovitostí? - Chmelík, Jakub; Komrska, Martin; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce analyzuje vliv dostavby nových stanic pražského metra na ceny přilehlých nemovitostí. Dostavbou metra se zkrátil čas jízdy MHD do centra města z mnohých lokalit v Praze. Pomocí hedonického modelu odhaduji, jak se tato skutečnost projevuje v cenách nových bytů. Datový soubor byl vytvořen v únoru 2015 a obsahuje nové byty na celém území Prahy. Výsledkem hedonického modelu je, že každá minuta, o kterou trvá jízda do centra déle, snižuje ceny bytů o 1,15%. Celkové zvýšení ceny konkrétní nemovitosti tedy závisí na tom, o kolik minut se v daném případě jízda zkrátila. Byla potvrzena hlavní hypotéza práce, že dostavba metra zvyšuje ceny přilehlých nemovitostí. Na základě výsledků modelu je dále vypočtena tzv. bid rent funkce Prahy. Průběh této funkce potvrzuje předpoklad z teoretické části práce, že ceny nemovitostí v Praze klesají s rostoucí vzdáleností od centra.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses