Porušují řidiči luxusních automobilů častěji dopravní předpisy? - Klouček, Oldřich; Rod, Aleš; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této bakalářské práce je ověřit, zda jsou řidiči luxusních automobilů více ochotní porušit dopravní předpisy. Teoretický základ práce tvoří standardní teorie spotřebitele, kde je za použití přístupu maximalizace užitku a analýzy nákladů a výnosů provedena analýza nelegálního chování. Práce shrnuje ty nejdůležitější poznatky z ekonomie zločinu a ekonomie luxusu, které pak využívá pro tvorbu předpokladů a modelů. Praktická část je založena na analýze hustého městského silničního provozu a na dopravních přestupcích, díky kterým se lze vyhnout čekání v zácpě. Na základě dat získaných terénním pozorováním v Praze bylo zjištěno, že s rostoucí pořizovací cenou vozidla roste i pravděpodobnost spáchání dopravního přestupku. S využitím předpokladu, že za luxusní vozy lze označit vozy s vysokou pořizovací cenou bylo prokázáno, že řidiči těchto vozů se dopouštějí dopravních přestupků častěji. Bylo také prokázáno, že čas strávený v dopravní zácpě je jedním z hlavních faktorů, které rozhodují o porušení dopravních předpisů.
Vedoucí práce: Aleš Rod
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses