Analýza rozptylu v R - Švejdová, Klára; Matějka, Martin; Sobíšek, Lukáš, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na jednofaktorovou analýzu rozptylu a její neparametrický protějšek Kruskal-Wallisův test. Cílem práce je analýza validity při porušení předpokladu normality a homoskedasticity u jednofaktorové analýzy rozptylu a také analýza síly testu. Závěry jednofaktorové analýzy jsou porovnávány s Kruskal-Wallisovým testem. Analýza je provedena pomocí Monte Carlo simulací realizovaných v programu R. Na základě provedených simulací je zjištěno, že jednofaktorová analýza rozptylu není významně citlivá na porušení předpokladu normality, jsou-li k dispozici čtyři výběry se shodnými rozptyly o stejném rozsahu. Naopak na porušení homoskedasticity při specifických podmínkách významně citlivá je. Při porušení homoskedasticity je vhodné použít Kruskal-Wallisův test. Jsou-li jednofaktorová analýza rozptylu i Kruskal-Wallisův test validní, je vhodnější používat jednofaktorovou analýzu rozptylu z důvodu vyšší síly testu.
Vedoucí práce: Martin Matějka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses