Paušální výdaje - kritické zhodnocení a mezinárodní komparace - Malina, Michal (2015)
Paušální výdaje dostály v nedávné době mnoha restrikcí a podmínek. Cílem bakalářské práce byla kritika současné úpravy paušálních výdajů v České republice s pohledem na mezinárodní komparaci v sousedních zemích. Autorem jsou navržena řešení pro změny v oblasti paušálních výdajů. Zvolený problém je doprovázen názornými příklady, grafy a tabulkami. Bylo využito metody komparace a abstrakce. Slevu na dítě může ve většině případů využívat druhý z manželů, sleva na manželku má jasně daný sociální charakter, limit pro uplatnění paušálních výdajů je příliš vysoký. Paušální výdaje oproti komparovaným zemím jsou opravdu štědré, omezení odlišného charakteru nalezneme i v sousedních zemích. Podmínky podnikatelského prostředí by měly být stálé, zhoršování podmínek zdanění OSVČ by mohlo přinést fatální důsledky. Bez dostatečné analýzy využití paušálních výdajů by se neměla dělat unáhlená rozhodnutí.