Politicko-ekonomický cyklus obcí v České republice v letech 2000 - 2013 - Gec, Jaromír (2015)
Tato práce se zaměřuje na zkoumání politicko-ekonomického cyklu v obcích ČR. Cílem je zjistit, zda mají volby vliv na změnu velikosti a struktury výdajů obecních rozpočtů a jestli tyto změny vedou ke zvýšení šance politiků u moci na opětovné zvolení. K tomu slouží dynamický model panelových dat, model fixních efektů a lineární pravděpodobnostní model. Datovou základnu tvoří údaje ze 193 (respektive 187) obcí s rozšířenou působností v období 2000 -- 2013. Výsledky naznačují, že největší nárůst nastává u kapitálových výdajů v předvolebním roce, přičemž po volbách následuje jejich pokles. Tato expanze však působí na úspěch ve volbách spíše v omezené míře. Deficit v předvolebním roce naopak klesá a nárůst lze zaznamenat až v roce voleb. Neprokázalo se také, že by ideologie politiků významně ovlivňovala výši výdajů ani velikost cyklických změn.