Trh práce v České republice z demografického pohledu - Kubrová, Lucie (2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza trhu práce v České republice v období 1993 -- 2013 z pohledu vzdělání, věkových skupin a genderu. Dále je nastíněn problém diskriminace žen na trhu práce a její možná řešení. Práce je složena ze dvou částí. V teoretické části jsou definovány základní pojmy spojené s trhem práce a zaměstnáním žen zvláště sladění rodinného a pracovního života. Analytická část je převážně postavena na datech z Českého statistického úřadu a je rozdělena do tří základních kapitol. V první kapitole je graficky srovnáván vývoj v čase ekonomické aktivity neaktivity žen a mužů na trhu práce v České republice, v druhé kapitole jejich zaměstnanost a nezaměstnanost. Poslední část je věnována genderová problematice, především zaměření na průměrnou hrubou mzdu a částečné úvazky. Ukazatele jsou převážně určeny pomocí časových řad vyjadřující vývoj ve výše určeném časovém období.