Porovnání vývoje rozvodovosti v Česku, Slovensku a Švédsku - Wagnerová, Karolina; Pavlík, Zdeněk, 1931-2020; Štyglerová, Terezie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem rozvodovosti v Česku, Slovensku a Švédsku. Cílem práce je porovnat vývoj v těchto vybraných zemích na základě dostupných dat za co nejdelší možné časové období, tj. od roku 1960, a zjistit, jaké faktory mají na úroveň rozvodovosti největší vliv. Na začátku práce jsou krátce vysvětleny základní demografické pojmy a vymezeny vybrané demografické ukazatele. Druhá část práce se zaměřuje na dlouhodobý vývoj rozvodovosti v naší zemi. Následně ve třetí kapitole je analyzován trend rozvodovosti posledních let v České republice a proveden odhad možného budoucího vývoje rozvodovosti na několik let dopředu pomocí trendové analýzy. Ve čtvrté kapitole dochází k samotnému porovnání vývoje rozvodovosti v naší zemi s vývojem na Slovensku a ve Švédsku pomocí vybraných demografických ukazatelů. V závěru kapitoly nalezneme také zhodnocení rozvodové situace v rámci Evropy. Z přehledu historického vývoje i ze srovnání vývoje rozvodovosti ve vybraných zemích vyplývá rozdíl v rolích jednotlivých faktorů, z nichž některé působí dílčí výkyvy v čase, popř. určité charakteristické rozdíly mezi porovnávanými zeměmi. Jiné faktory, především ekonomický, sociální a politický vývoj společnosti působí zcela zásadně na dlouhodobý trend, v případě úhrnné rozvodovosti trend rostoucí.
Vedoucí práce: Zdeněk Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses